tisdag 26 augusti 2014

Medmänsklighet

Det ordet har blivit mycket använt under de senaste dagarna. Även uttrycket " människors lika värde", är omåttligt populärt.

Vad är då medmänsklighet? Är det den fantastiska empati och förståelse som man visar sjuka, funktionshindrade och skadade människor som söker hjälp och stöd hos Försäkringskassan?

 Eller är det inom äldre omsorgen? När man väger din blöja för att se om Du  kissat ned den tillräckligt? Om den inte är tillräckligt kiss-tung så sätter man den tillbaka på Dig?
Är det vi skall bedöma ordet medmänsklighet?

Är en pappaledighet värd 100% av hans lön, när inte mamma får lika mycket för sin? Lika värde?                 

                I jämförelse till vad/ vilka: Göran Pärson / Mona Sahlin? Göran Pärson fick ooavkortat bidrag för resor och dubbelbosättning, fast alla visste att han sedan länge separerat från sin fru.
Mona Sahlin hade varit vårdslös med ett kontokort och köpt Toblerone.
Vem jagades mest? Dömdes hårdast? Betalade tillbaka?

Visst vore det väl underbart om vi alla kunde visa varandra medmänsklighet. Och helt fantastiskt om alla människor faktiskt,  hade lika värde?

 Men slå inte på stora trumman och påstå att vi  har ett samhälle där alla är lika mycket värda!

Kom inte och påstå att pensionärerna betalar lika mycket skatt som en person som arbetar? Kom inte och påstå att en byggnads arbetare skulle acceptera delade turer på jobbet?

Kan du påstå att en person med utbildning och utmärkta meriter givetvis alltid får en fast anställning efter stipulerat tid hos sin arbetsgivare? Och att den inte blir förflyttad till vikarie poolen i stället. Så anställs en ny person i dennes ställe, på prov i ett halvår. Du är säkert lika mycket värd, men det blir billigare så här:

I dag ringer kyrkklockorna åter igen i Sverige. 

Inte för att Ryssen eller Tysken kommer. Men Nazisterna. I ett land som påstås ha yttrande frihet och religion frihet.                                                                            Betyder det att man inte kan vill eller törs lyssna? Är du så blind så du inte kan se bortom deras slagord och provokativa gester.                                              Har du ingen empati och förståelse för varifrån dessa individer har fått sin styrka och röst? Förstår du inte att det kan vara många års upp byggd frustration och ilska, som får sitt utlopp?

Förstår Du inte att de flesta av alla dessa individer är människor som INTE mött medmänsklighet i sitt liv ? Man finner personer som har varit mobbade. Gått i för stora skolklasser eller som har haft andra sociala problem, som man kanske begärt hjälp med, men inte fått!

Sluta upp att gömma Dig bakom hög musik. Var en medmänniska som lyssnar och som stöttar. Var en medmänniska som kan hjälpa en desperat, skadad och vilsen individ tillbaka till ett meningsfullt liv i ett samhälle där även utsatta och utstötta har lika värde.

Ta hand om alla dessa människor som redan far illa och redan bor i vårt  samhälle. Självmorden ökar lavinartat i Sverige. Ändå tar man bort ännu fler korttids platser och akuta mottagningar för de som mår psykiskt dåligt.Vi har inte råd.Missbrukshem och insatser till beroende klassade beteenden läggs ned. Vi har inte råd.Järnvägen förfaller. Bristande underhåll och flera allvarliga       olyckor. Vinsterna tas av privata bolag "som äger sträckan".Skattebetalarna ( Du/ Jag) får betala notan.

Och vi lever i en demokrati. Med Medmänsklighet och alla människor har lika värde?

 Carpe diem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar